вівторок, 26 листопада 2013 р.

Натуральність ненатурального мила. Обережно відсутність інформації!

Усім відомо, що шкіра — найбільший орган людського організму. Саме її вигляд виказує стан нашого організму та те, як ми за собою доглядаємо.Для того аби довше зберігати молодість та красу жінки з давніх давен використовують косметичні замоби та дари природи. Але як поєднати косметичний засіб з природою? Глянувши на прилавки магазинів мною було побачено купа миючих засобів, боночок з канцерогенними консервантами, та пляшечок з сульфатами лаурилу та лаурету. Все те чим хочеться користуватися для краси у своєму складі передбачає зворотній ефект.  Красиве та яскраве упакування милує око, зазначені великими літерами корисності (на жаль у складі вони у малих відсотках), та дрібним  малочитабельним шрифтом написано інші, не завжди, корисні компоненти.
Я хочу поговорити з вами про те з чим наша шкіра контактує щоденно. Про продукт виробництва без якого не відбувається жодна гігієнічна процедура. Про усім нам відоме мило. Ще з дитинтва мною пам*ятається фраза про те, що руки слід мити саме з милом, адже воно найкраще усуває побутові забруднення, бактерії і навіть личинки гельмінтів. Чи дійсно таким корисним є  мило? З чого ж складається цей чудо продукт? А якщо врахувати, що шкіра поглинає речовини, які містяться у милі - до складу варто ставитись ретельно та вибирати даний продукт з певною обережністю. Купуючи промислове  мило у магазині, постарайтесь прогуглити його склад. Скажу більш аніж з 100% впевненістю, більше ви цього не купуватимете. Описувати склад і властивості кожного промислового мила я не буду. Адже у них  різні складові, якими зазвичай є дешеві жири, шкідливі ПАР, пластифікатори, антиоксиданти та інші “корисності”. Вибір за вами.
Мило промислового виробництва має чудову альтернативу. Ярмарки майорять барвистими милами ручної роботи. Аромати вражають своїм спектром, а саме мило — різнобарвністю. Тут ви знайдете мило для різних типів шкіри. Як не помилитись у виборі? Вибрати дійсно якісний та корисний продукт? Коштує ж таке мило майже вдесятеро дорожче аніж магазинне. Ціну утворюють недешеві натуральні компоненти, особливого шарму додають вкладені любов та душа майстра.
Мило ручної роботи можна розділити на дві категорії:
Хобі-мило з купленої мильної основи заводського виробництва (розберемо її на складові дальше)
Мило “з нуля” у якому майстер констролює та підбирає склад (а ви вибираєте майстра якому довірите свою шкіру)
Зазвичай про жоден сертифікат якості у даному випадку говорити не можна. Не всім миловарам потрібне витратне виробництво та і сам процес сертифікації коштує чималих грошей. Не кожен миловар готовий до таких витрат. Та і твердих мил у переліку товарів для обов*язкової сертифікації я не знанайшла. Залишається вірити майстру на слово, та покладатись на власну інтуіцію, купуючи таке мило. Від себе скажу, що миловари зазвичай — совісні люди, які завжди порекомедують та підберуть миделко яке задовільнить найвибагливіші потреби. Власне миловари.
Свій миловарний шлях, як і більшість миловарів, я почала з переплавки готової мильної основи, додавання у неї кольору, запаху, масла і заливання того місива по формах. Чесно вважала цей процес миловарінням і гадки не мала. що це лише - творчість. Адже мильна основа дає можливість втілити найбожевільніші ідеї у форматі мила. Вона пластична, без запаху, біла, прозора, або органічна. Що ж це за звір та основа і чому я від неї відмовилася.? Пропоную до розгяду склад найпопулярнішої основи виробництва Англії Crystal SLS Free (інформація про склад з офф. сайту).
Вода 25% - 50%
Гліцерин 10% - 25%
Натрій Стеарат 10% - 25%
Пропілен гліколь 10% - 25%
Сорбітол 5% - 10%
Лаурет натрію 5% - 10%
Лаурет сульфат натрію 5% - 10%
Динатрія лаурет сульфосукцинат 1% - 5%
Хлорид натрію 0,5% - 1%
Стеаринова кислота 0,5% - 1%
Лауринова кислота 0,1% - 0,5%
Пентанатрію пентенат <0,1%
Тетранатрію этидронат <0,1%
Гліцерин і вода забезпечують прозорість, натрію стеарат надає гліцерину та воді  твердої форми, а про гарну піну дбає лаурет натрію та лауретсульфат натрію. Розкладу трішки по поличках:
Стеарат натрію - біле або біле з жовтим відтінком порошкоподібною речовиною зі слабким жирним запахом. Являє собою натрієву сіль стеаринової кислоти або суміш солей стеаринової та синтетичних жирних кислот. Погано розчиняється у холодній воді, не розчиняється у багатьох органічних розчинниках, розчиняється в етанолі та гарячій воді. Аніонна поверхнево-активна речовина (ПАР), може провокувати вугреву хворобу..
Отримують нейтралізацією спиртового розчину стеаринової кислоти розчином гідроксиду натрію чи карбонату натрію.
Лаурет сульфат натрію ( лаурет сульфат натрію - SLES ) - інгредієнт , аналогічний за властивостями SLS ( доданий ефірний ланцюг) . Інгредієнт № 1 в очисники і шампунях . Він дуже дешевий і згущується при додаванні солі. Утворює багато піни і дає ілюзію, що він густий , концентрований і дорогий . Це досить слабкий миючий засіб. Використовується як змочувальний агент в текстильній промисловості. SLES реагує з іншими інгредієнтами і утворює крім нітратів ще й діоксини.
Лауретсульфат вважають більш нешкідливою речовиною аніж лаурил. При тривалому застосуванні він порушує захисний бар'єр епідермісу, що призводить до сухості, лущення, появі зморшок і акне.
Крім того , взагалі будь-які штучні добавки є сильними алергенами , їх дія на шкіру (особливо дитячу) мало вивчено. Особливо слід побоюватися консервантів , так як вони призначені спеціально для знищення бактерій і грибка.
Пропілен гліколь - похідний нафтопродукт, солодка їдка рідина. У косметиці широко застосовується в кремах, зволожувачах, тому що притягує і зв'язує воду. Він дешевший, ніж гліцерин, але викликає більше алергічних реакцій та подразнення. Викликає утворення вугрів.
У промисловості він використовується як антифриз в системах водяного охолодження і як гальмівна рідина.

Ось і натуральне мило з мильної основи... Є над чим подумати чи не так? Не дайте себе ошукати. Купуючи мило поцікавтесь з чого воно зроблене. А побачишви у складі "мильну основу" знайте, що під цією назвою ховається не один хімічний інгредієнт. До речі єдиними маслами у такій основі будуть ті, які додасть сам майстер, адже у складі мильної основи вони зазначені не були. Хіба виробник приховує від потенційного покупця дорогі та корисні кладові, що є малоймовірно.

Я відмовилася від роботи з мильною основою після детального ознайомлення з її складом. На багатьох ресурсах зазначений склад мого мила саме з нею (застаріла інформація). Хоч наразі я виготовляю мило лише з власної основи. Рецептуру розробляла більш аніж рік і нарешті
задоволена результатами. Вдалось зберегти помірне піноутворення без використання ПАР.
Все.
Я готова до тапок та поїдання мене тими, хто робить мило з основи.

Дякую тим, хто подужав дочитати до цього речення. Позитивних вам емоцій та гарного настрою.


1 коментар:

Популярні публікації